Cara letak facebook like pada komen blog

Memasang butang facebook like pada komen blog adalah satu langkah yang baik kerana sebelum meletak komen pengunjung juga boleh klik dan share entri kita dengan rakan facebook yang lain.Butang tersebut juga tampil bersesuaian dengan ruang dibawah post a comment.



Langkah membuatnya:
1.Masuk ke dashboard-pilih template--Edit HTML


2.Cari kod ini:
<data:postCommentMsg/>
kod pada template mungkin ada lebih dari satu contohnya seperti ini:

kebiasaan nya seperti ini: <h4 id='comment-post-message'><data:postCommentMsg/></h4>

3.Kemudian salin kod dibawah dan letakkan selepas kod <data:postCommentMsg/>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

4.Akhir sekali klik save template.

Catat Ulasan

23 Comments:

suffer8zine berkata...
Teknik Buat Blog

wahhh nice tutorial

Terkini : Fakta Menarik Tentang Perempuan

misz sheyla berkata...
Teknik Buat Blog

ERK...XLEH PUN...

Mohamad Azizi Md Said berkata...
Teknik Buat Blog

waaa... i like it.

puteri ain berkata...
Teknik Buat Blog

nice info..thanks for sharing

Syaza ♥ berkata...
Teknik Buat Blog

dah buat. byk kali. tapi tak kuar pon button likes tu. huhu.

biskut berkata...
Teknik Buat Blog

tanx for thiz tutor bro...

FadzMeera berkata...
Teknik Buat Blog

mmg nk pasang button like tuh..thnx yar tutorial nie...tp, xda pon post, comment, msg tuh...

dewimalam berkata...
Teknik Buat Blog

t.kasih..banyak yg telah saya belajar di blog mi.

edayah nur berkata...
Teknik Buat Blog

macam mane nak cari k0d tue.
ta ta0 lah T__T

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@edayah nurgunakan crtl+f utk cari..copy paste je kod kt situ utk cari

kiesya berkata...
Teknik Buat Blog

thx tuk info dan ilmu yg sgt berguna!!


duniakiesya.blogspot.com

Matika berkata...
Teknik Buat Blog

jadi lagi..senang sungguh.huhu

geekz36 berkata...
Teknik Buat Blog

hurm, awat x jadi ye? kena letak betul2 lepas "data:postCommentMsg" ke or selepas "h4" ?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@geekz36letak selepas <data:postCommentMsg/> h4 ada dihujung akhir

beautifullstrangers berkata...
Teknik Buat Blog

tak jumpa pun --" saya jumpa -..-

kinah berkata...
Teknik Buat Blog

TQ admin...

Muttaqiah Mbc berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih :)

Nor Mas Adila berkata...
Teknik Buat Blog

Sumpah geram. Kenapa tkde pun keluar button likes tu. Aduhh. Dah bnyk buat kut. Erghhh!

miss oreo berkata...
Teknik Buat Blog

napa tak kuar pun??

Fariz Reza [FR] berkata...
Teknik Buat Blog

menarik ini (^_^)

Nurul Izzah Razaman berkata...
Teknik Buat Blog

Jumpa kod-kod yg perlu dicari, tp tak menjadi. Huhu takpelah

hanafi kill berkata...
Teknik Buat Blog

Xjmpa pon code yg msti dicari ...

lovera anne berkata...
Teknik Buat Blog

sy singgah jap....tq,blog ni banyak mbantu sy..