Cara pasang disable right click

Fungsi bagi disable right click adalah bagi melindungi artikel atau imej dari dicopy.Mesej akan keluar jika  right click cuba digunakan.Walaupun ada right click tapi masih boleh dicopy juga kerana ada cara lain yang boleh digunakan. Jadi untuk imej yang dimasukkan eloklah diletak watermark supaya tidak disalah gunakan.

Cara membuatnya:










Masuk kedesign--pilih pagelements
Add a gadget--pilih HTML/javascript
masukkan kod dibawah ini:


<script>
var message="Letak mesej disini";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){if (event.button==2){alert(message);return false;}}
function clickNS4(e){if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){if (e.which==2||e.which==3){alert(message);return false;}}}
if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS4;}
else if (document.all&&!document.getElementById){document.onmousedown=clickIE4;}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
</script>

Gantikan letak mesej disini dengan mesej yang ingin ditampilkan
Kemudian save.

Catat Ulasan

28 Comments:

biskut berkata...
Teknik Buat Blog

bagi yg punya picture2 peribadi memang sesuai gunakan cara nih kan..n rasa karya dia berharga pon leh guna kan...?

hazlin berkata...
Teknik Buat Blog

rasanya letak watermark lg bagus coz org masih boleh print screen..

tp yg inipun ok gak!

Cik Bidadari berkata...
Teknik Buat Blog

thanks... mungkin dapat mengurangkan proses copy n paste... even still can... but... lambatlah sikitkan?

one2paii berkata...
Teknik Buat Blog

bai..bila guna mende nie..still leh copy gak kan bai..de gak kan kelemahannya..sebab gua penah buat..guna command shortcut copy menjadi lak..gmbar pun leh save as jerk camtuh..de keburukan gak ke erk?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@one2paiicuma untuk alert supaya jgn copy..memang boleh copy letak skrip mcm mana pun..lain lah skrip yg boleh buat keyboard dan mouse tak berfungsi jika cuba right click...

bippi berkata...
Teknik Buat Blog

perlu dicoba...thanks infonya bro..

edi_fm32 berkata...
Teknik Buat Blog

thnks tk info ni..ak dh cuba aplikasi kt blog ak

fara berkata...
Teknik Buat Blog

hi...thanks 4ajar ...hehe..

fyna berkata...
Teknik Buat Blog

tq 4 da info...

ryn83 berkata...
Teknik Buat Blog

nk cbe la,thnx..^_^
idea lam pala hotak ni nk letak mesej
camni "hey jgn copy nnt kene virus" hahahahaha ok tak?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih semua atas komen..atas komen komen ini lah yg membantu saya sebenarnya..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@ryn83hehe letak la apa apa yg patut..

Cik SHiNJU berkata...
Teknik Buat Blog

Salam... thanks bg tutorial..
Saya dah try.. :)

Kak Ani berkata...
Teknik Buat Blog

salam sis,
nampanya masih blh copy gak....

SyaSha_98 berkata...
Teknik Buat Blog

kalo nak cntkkn kotak tu caM ne ek?? mksd sya, kan kalo dah tkn kanan, ada kotk tu, cam ne nak design dia?? huhu

nOOrsha berkata...
Teknik Buat Blog

time kasih..izinkan sy copy ilmu ni utk disampaikan pada kawan² yg lain ye.. :)

♥LOVE2COOK♥ berkata...
Teknik Buat Blog

Thanks for sharing...and to Noorsha too! :D

siti nazirah berkata...
Teknik Buat Blog

ade x tuk exit blog nnti kua cmtu.. nnti kite leh tulis mekasih dtg lg klo org tekan nk exit blog kite..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@siti nazirahsaya akan masukkan dalam artikel akan datang...

ahmad hafiz fazrin berkata...
Teknik Buat Blog

tq y ni mnjadi

~ Lyzz ~ berkata...
Teknik Buat Blog

saya buat x jadi pun

Rysha Arynna berkata...
Teknik Buat Blog

tak dapat pun buat.

AiraAs berkata...
Teknik Buat Blog
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@AiraAskalau dah remove tak mungkin akan berfungsi lagi ..cuba semak mungkin ada dimasukkan pada bahagian lain...

mal skema berkata...
Teknik Buat Blog

thanks...

ifsha berkata...
Teknik Buat Blog

Maaf saya nak tanya bagaimana kalau nak buat watermark.?supaya org x dapat print screen...

D.K.M Sabah berkata...
Teknik Buat Blog

terbaik......

azwa azza berkata...
Teknik Buat Blog

salam.. terima kasih..berjaya..hehe