Cara letak tajuk widget ditengah dan letak warna latarbelakang

Entri saya kali ini adalah cara bagaimana hendak meletakkan tajuk pada widget sidebar ditengah tengah ,kebiasaannya berada disebelah kiri dan juga meletak warna latar belakang agar nampak lebih mantap dan ceria.Selalunya template dari blogger warna latar belakang title adalah sama dengan background lainlah kalau template yang didownload dari web yang dah siap diwarnakan.Untuk meletak warna pada latar belakang widget pula boleh dirujuk pada artikel ini.
letak warna pada widget title

Untuk tajuk pada template biasanya bermula dengan kod h1,h2…dan sebagainya.untuk meletak warna latar belakang dan teks agar berada ditengah(center) kita cuma perlu tambah kod dibawahnya:
Masuk kedesign—edit HTML cari kod h2 ditemplate seperti dibawah:
Gunakan Ctrl+F untuk find
h2 {
background-color:#AEB404;
text-align: center;
}
*teks berwarna merah adalah kod yang ditambah
kod warna dengan teks hijau boleh ditukar dengan kod yang dinginkan.

kemudian seperti biasa preview dan save template.

Catat Ulasan

20 Comments:

Kuman Chaos berkata...
Teknik Buat Blog

mantop nih... nak kena try juge nih..
kuman "Pandai..." Entry

diana berkata...
Teknik Buat Blog

saye nak mintak tolong la..
sejak saye pakai google chrome,
bile publish entry je text saye tu tak de kaler la..
jadi kaler kelabu je..
dah masuk kan kaler kat text mase nak publish tu tapi tak boleh jugak..
macam mana tu ye??

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@dianacuba guna template designer-pada dashboard..kat situ ambil advanced---page text--text colour

Mia Liana berkata...
Teknik Buat Blog

thanks... belum nak cuba lagi.... nanti bila nak test, mia datang refer kat blog ni.

Dhiaqiud berkata...
Teknik Buat Blog

erk..x reti..cam complicated je..

kiff berkata...
Teknik Buat Blog

Salam Bro,untuk entri ini saya ambik bro punya widget,dengan ruang komen ni ...maafkan sy bro ambik tampa kebenaran...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@kiff
ok..:c:

Panglima7 berkata...
Teknik Buat Blog

Salam tuan, Blog tuan telah hamba linkkan dalam blog hamba under Blog Ilmu.

juMa berkata...
Teknik Buat Blog

wow..bnyk leh bljr kat cni..nice blog!

Gayahspears berkata...
Teknik Buat Blog

salam bro yahaya...
info yg bagus.. gayah salu nak buat ape2 cari kat google ja..hihi

Zaer!! berkata...
Teknik Buat Blog

salam bro yahaya.zaer xleh nk drop msg kat SB tu.kenapa yea?ada prob ke?hurm.munking line tenet zaer kot.hehe

Alya_Amor berkata...
Teknik Buat Blog

dapat ilmu kat cni~

noraim berkata...
Teknik Buat Blog

kenpa tuliasan jadi bold eh? dah baiki dekat designer blog tp still sama.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@noraimkena edit kat template

noraim berkata...
Teknik Buat Blog

nak baiki cmne? tlg2.

Ejoy berkata...
Teknik Buat Blog

macam mana klu nak ubah back graung ke gambar

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Ejoy
letak mcm ini:
contoh.
background:url(http://3.bp.blogspot.com/_yqzcBmyK-mo/TRfqKSqObxI/AAAAAAAABOw/-O4QgbX6WFE/s1600/bar.gif);

POKJAWAS KOTA CILEGON berkata...
Teknik Buat Blog

Ass wr wb. Salam kenal buat pemilik blog ini, Saya kagum dan puas berkunjung di blog ini yg begitu hebaaat. semoga anda tidak keberatan kalau ada file yg saya COPAS
Terima kasih atas kebaikan anda.
Wasssalam

Patrick Star berkata...
Teknik Buat Blog

dh jadi...thank byk2!

M Hakim Faiz berkata...
Teknik Buat Blog

Good2 ..

HAKIM | Offical Website