Letak favicon pada blog


Satu cara bagi blog kita dikenali adalah dengan meletak logo.Melalui logo itulah bila dilihat org akan tahu itu blog kita.Contoh logo huruf B semua org tahu bahawa ia adalah logo blogger.Dalam artikel saya sebelum ini ada tutorial cara memasukkan favicon pada blog.Blogger pula baru saja menyediakan kemudahan meletakkkan favicon pada blog kita.Jadi lebih mudah lah kerja kita hendak menukar favicon.Favicon ada lah logo kecil yg boleh kita lihat pada ruangan address bar pada browser.



Anda boleh memasukkan favicon dengan masuk ke design--page element.Jika dari paparan terbaru blogger dengan memilih Layout
Kemudian klik edit pada setting favicon pada bahagian atas elemen navbar




Tetingkap baru akan muncul bagi membolehkan anda memilih imej favicon dari komputer anda.


Bila sudah memasukkan fail ico yang dikehendakki kemudian klik butang save dan favicon tersebut akan muncul pada bahagian page element.

 
Seterusnya save template dan anda akan dapati ia akan muncul pada ruangan url pada browser.
Kalau dah ada favicon sebelum perlu dihapuskan terlebih dahulu.

update 9/5/2013

Catat Ulasan

15 Comments:

My Name is Mar berkata...
Teknik Buat Blog

Xada pon favicon atas nav bar tu??

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@My Name is Markalau dah ada favicon sebelum ini kena remove dahulu.tidak sesuai pada sesetengah template

Abszeen Picco berkata...
Teknik Buat Blog

senang blogger generasi zaman skrg ni hehehe


Btw, nice blog.

*visit me back(optional):
http://abszeen.blogspot.com

nurul jannah binti ahmad berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mna nk dptkn paparan terbaru blogger?sebab xda tetingkap trbru tupun..

Amiirah Cassan berkata...
Teknik Buat Blog

dah senang dah sekarang kan ^__^

tyka kipas berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mana nak buang navbar?

Suara Music Indonesia berkata...
Teknik Buat Blog

Kami mengucapkan banyak terima kasih atas Petunjuk nya, yang sangat bermangpaat bagi kami.

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock berkata...
Teknik Buat Blog

ilmu baru ..

excellence

Tanpa Nama berkata...
Teknik Buat Blog

kenapa saya buat favicon..ikut semua step..tp masih belum muncul logonya

aku mun berkata...
Teknik Buat Blog

dah wat tp tader pon

BdaxKechik berkata...
Teknik Buat Blog

xjadi pon..

iz13 berkata...
Teknik Buat Blog

ok..saya cune ye..hi2..

girlzbee (Nur Khairina Bt Anuar) berkata...
Teknik Buat Blog

tq... sy gnbr dpt buat sy punya favicon... ^__^

Rudy Hartono berkata...
Teknik Buat Blog

maknyos tipnya

Agiel Triono berkata...
Teknik Buat Blog

makasi info nye :)