Design blog anda sendiri

Blogspot memberikan kemudahan kepada pengguna bagi mereka bentuk sendiri design bagi blog.Kemudahan ini amat lah berfaedah kepada mereka yang tidak mahir kod CSS.Kalau dulu kita mungkin tercari cari tutorial dalam internet bagaimana untuk mengubah suai blog kita.Kini dengan adanya kemudahan yang disediakan oleh Blogspot ini, kita boleh mengubahnya hanya dengan menekan tetikus sahaja.

Pertama sekali anda perlu masuk ke Blogger
Kemudian pilih Design

Kemudian pilih customise.
Kemudian muncul paparan Template Designer.

 
Dibahagian ini anda akan dapat mengubahsuai blog anda dengan begitu mudah sekali.apa yang perlu anda lakukan ialah menyusun kedudukan nya mengikut kemahuan anda tanpa menghilangkan widget,bloglist dan aplikasi yang ada.Berdasarkan gambar di atas, Blogger Template Designer ini menyediakan empat aplikasi untuk kita merekabentuk blog iaitu Templates, Background, Layout dan Advanced. 

Pada bahagian Templates, kita boleh memilih jenis-jenis Templates yang disediakan. Ada empat pilihan utama dan setiap pilihan utama ada subpilihan lain. Semuanya berjumlah lebih kurang 10-16 Templates untuk dipilih.

Pada bahagian background kita boleh menukar warna latar belakang blog, atau warna tema.Anda boleh mengekalkan template yang ada,anda boleh menukar gambar latar belakang anda disini.
Selepas menukar background anda boleh pergi kebahagian Layout.Disini kita boleh menyusun atur kedudukan sidebar,column kepada 2 atau 3 column.Kita juga boleh mengubah saiz template.
selamat mencuba.
update  13oct 2012

Catat Ulasan

14 Comments:

Gecok berkata...
Teknik Buat Blog

thanks yah info nya , bermanfaat

BANDITH berkata...
Teknik Buat Blog

nice

BOY HOT WEB berkata...
Teknik Buat Blog

best info

iris berkata...
Teknik Buat Blog

saudara yahya saya baru tuka header dh ade name iris syuhada kat ctu so...sye x nk la blog title yg ada nme same lg kat bwh tu cmne nk sorok yer?? sbb blog title x leh biarkan kosong kan??

diera_syadiera berkata...
Teknik Buat Blog

info yg baik utk yg bru nk berjinak2 dlm penulisan "blog".

Dwijayasblog berkata...
Teknik Buat Blog

Tutorialnya sangat jelas dan bisa saya terapkan, good job.

RAJO SUMANTRI berkata...
Teknik Buat Blog

AMAL ANDA YANG TELAH MEMBAGIKAN ILMU DG PERCUMA INI SEMOGA MENDPAT PAHALA AMIN

rahmat hidayat berkata...
Teknik Buat Blog

saya punya dashboard design baru...sush nak edit...tutorial dalam blog ni untuk yang lama...untuk yang baru bleh bg x??hehehe

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@rahmat hidayatbanyak yg perlu saya ubah.Buat masa ini belum berkesempatan lagi kerana kesibukan ....

fyda-mail berkata...
Teknik Buat Blog

salam...sy nk belajar buat blog...sy ikut dah tp sampai minta rujuk langkah keenam d mana yer?

Lobak Merah berkata...
Teknik Buat Blog

thanks :D

Durrah Acu berkata...
Teknik Buat Blog

mcm mne nk buat iklan dan lagu utk blog kita?

Fokus Impian berkata...
Teknik Buat Blog

@Durrah Acukalau iklan cth nuffnang perlu daftar pada web dan dapatkan kod iklan untuk dimasukkan pada blog.tentang lagu ada tutorial cara pasang lagu pada blog

zaidi harun berkata...
Teknik Buat Blog

BANYAK BELAJAR MELALUI BUAT BLOG,MELALUI BLOG INI TERIMA KASIH SUDI BERKONGSI