Cara memaparkan blog didalam blog

blog dalam blog
Kalau sebelum ini bila membuat review untuk sesuatu blog,kita selalu meletakkan gambar printscreen atau pun link sahaja.Bagaimana kalau kita letakkan terus paparan blog tersebut ke blog kita.Dengan menggunakan iframe halaman blog org lain boleh dimasukkan ke blog kita.Bagaimanapun sebelum memasukkan ke blog kita tentulah dengan keizinan pemilik blog terlebih dahulu. Selain dari itu, juga  iframe juga dapat menampilkan video pada blog .

Berikut adalah kod untuk membuatnya:

<iframe align="left" frameborder="1" scrolling="yes" width="430" height="410" src="URL_Blog" style="border:1px solid #ccc"></iframe>


Keterangan:
Masukkan pada Url_Blog,Url blog yang hendak dipaparkan. 
Align=left ,boleh tukarkan ke right atau center jika hendak frame tersebut kekanan atau tengah.
Width dan height=ubahkan saiz lebar dan tinggi mengikut keperluan.
Pada url blog masukkan url blog yang dikehendakki.




Catat Ulasan

52 Comments:

suffer8zine berkata...
Teknik Buat Blog

wahhh nice :P

Terkini : Pengsan 100 kali sehari

Aldy Shah berkata...
Teknik Buat Blog

Tak paham sgt lar... urm...

N@SIQUE berkata...
Teknik Buat Blog

thanz yer bro~~mmg baik hati betul tuan yer~~thanz bangat~~

UBAT ANTI DENDAM

Nadira Rosanti berkata...
Teknik Buat Blog

visit mee...

+akufobia+ berkata...
Teknik Buat Blog

wow.menarik.hee.

Melati Qistyna's Mummy berkata...
Teknik Buat Blog

rajen buat tuto yer, teruskan usaha sharing2 anda :)

FizwaN berkata...
Teknik Buat Blog

Mmm...something new to try,thanks for sharing :-)

waveX berkata...
Teknik Buat Blog

panduan berguna..TQ2..

Recent Post.. Giveaway 4 Bday oleh chiLl Out...!! & chiLleD...!! (Masam Manis Kehidupan)

suzie rahman berkata...
Teknik Buat Blog

menarik.tp xmemberatkn blog ke

RiSha4ever berkata...
Teknik Buat Blog

menarik.. tp sy br lg dlm bdg ni.. alon2 kata org jawa... hehehe

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@suzie rahmantak rasa ada perbezaan pun loading blog..

Saung Web berkata...
Teknik Buat Blog

Baru tahu nih sob.. bagus sekali.. cuman ada ngaruh gak ya ke loading nya. ??

Faizal berkata...
Teknik Buat Blog

bro...cmana nak letak HTML code kat posting.Ada artikel pasal tutorialnya tak?B4 dis sy dah try Greasemonkey,tak ble plak dia encode.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Faizal boleh encode kat sini;
http://htmlentities.net/

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji berkata...
Teknik Buat Blog

wahh terbaekla incik :) thank u for info :)

g0m0k9enDek berkata...
Teknik Buat Blog

sangat baguss ini!

haszuraidah ishak berkata...
Teknik Buat Blog

nak tanya kan..let say kita letak papar blog orang lain kat dalam blog kita..adakah orang tu mendapat trafik jika kita surf blog dia tu yang terpapar di blog kita?

Dark Half berkata...
Teknik Buat Blog

walaupun sikit berat tapi kira ok la still 0.21secs

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Dark Halfbeza sikit saja.tgk pada saiz..speed tu x kan leh dapat yg tepat..kelajuan internet tak menentu..

cik kedondong berkata...
Teknik Buat Blog

eyh..
bagus la tutor ni..
thanks eyh singgah..
leyh try next time

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. berkata...
Teknik Buat Blog

wah...bgs nie, tapi still x phm sgt.

abu berkata...
Teknik Buat Blog

wat masa skrg nie aku guan screencapture jer ,pastu attached kat post sambil wat sedikit ulasan..ahaks

suzie rahman berkata...
Teknik Buat Blog

@yahayatq bro.prohatin toi.hihi

AngahSayang2314 berkata...
Teknik Buat Blog

wah ada info baru best2 thanks

Hanis Azla berkata...
Teknik Buat Blog

sentiasa dpt info yg berguna kat blog ni.. thanks yer..

Muhamad Nor aka Mamat aka putra berkata...
Teknik Buat Blog

salam yahaya.. xceli sy nk tnye kenapa sy x leh nk upload template yg sy donload dr btemplates.com ?? sy dh ikot sume arahan ea, tp x leh upload gak.. hope awak leh tlg solve mslah sy.. respondan awak amat dhargai..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Muhamad Nor aka Mamat aka putra fail tu dalam bentuk zip,jadi kena ada software winzip atau winrar.Lepas kena exract file tu.format template dlm xml.lepas tu baru boleh upload

Rizuan Ismail berkata...
Teknik Buat Blog

wah..tima kacih incik..blh try nanti :)

Aku Dan Teksi berkata...
Teknik Buat Blog

Salam En.yahya semoga sihat selalu.Boleh En.yahya buat entri bagai mana nak masukan Twitter ke dalam blog,banyak juga blog lain membuat entri ini,tapi sy lebih suka blog ini,sebab sy selalu dtg.sini kerana keunikan blog ini.TQ

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Aku Dan Teksiinshallah akan saya masukkan dlm entri akan datang

kiterkitikitu berkata...
Teknik Buat Blog

interesting nih :)

.::: Princess MOMOY :::. berkata...
Teknik Buat Blog

@Aldy Shah

Momoy pun x berapa jelas...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@.::: Princess MOMOY :::.
cara mcm ni kalau kita nak pamer terus blog pada posting.bukan dengan cara letak gambar..

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@haszuraidah ishakkurang pasti..nk kena cuba try test ni...

::cikserai:: berkata...
Teknik Buat Blog

thanx tutorial ni..da jadi..nak tanye..camane pulak kalau nak letak banyak blog kat iframe.. tapi hanya 1 blog yang kita nampak. yang lain kena tekan next. boleh tolong tak??

Sharifah nor berkata...
Teknik Buat Blog

dh berjaya....akhirnya.....

maya berkata...
Teknik Buat Blog

kalau maya buat untuk blog list yang maya suka boleh??? yang penting maya akan mintak izin dululah...

TESLAMARIN berkata...
Teknik Buat Blog

wa bestla try buat , jadi. mcm mana nak bagi kecik blog dlm blog tu?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@TESLAMARINubah saiz pada width dan height

Norlela berkata...
Teknik Buat Blog

terima kasih byk2 ya...amat berguna sekali bagi saya yg baru belajar

dela berkata...
Teknik Buat Blog

Salam.. camna nak kecikkan blog dalam blog... akak dah buat tapi jadi separuh... x keluar penuh?... nak yang fullpage.. camna? tq

dela berkata...
Teknik Buat Blog

kalau taruk macam2 iklan dari co lain salah x?

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@dela
ubah ukuran pada width dan height yg terdapat pada kod

menjana sumber rezeki berkata...
Teknik Buat Blog

cammana nak buat income?..blog dah ada nak masukkan akaun bank dan daftarkan kat mana?...

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@menjana sumber rezekidaftar dgn nuffnang...kena rajin blogwalking ...

radin7 berkata...
Teknik Buat Blog

blog yg bernafaat utk semua..tahniah.

maszmadi berkata...
Teknik Buat Blog

thanx.... dah cuba n so mabeles.....

Panitia Sejarah SMK Pesisiran Perdana berkata...
Teknik Buat Blog

tak faham

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@Panitia Sejarah SMK Pesisiran Perdanakalau kita nak letak blog atau web lain tapi saiz yg terhad saja boleh gunakan cara ini.Cuma letakkan alamat blog pada text berwarna oren seperti diatas..

IRFAN EFFENDY berkata...
Teknik Buat Blog

asslkum..
nk tnye skit.cm ane ea nk wt translate pd blog.

yahaya berkata...
Teknik Buat Blog

@IRFAN EFFENDYwaalaikumsala...cuba liha tutorial..MEMASANG GOOGLE TRANSLATOR

macaszar zar berkata...
Teknik Buat Blog

terbaik lah...!!