membuat "read more" pada posting

Membuat "read more" atau baca seterusnya pada blog

Caranya:

* Login ke blogger.com, klik pada Design  kemudian masuk ke Edit HTML

read more








* Untuk mengedit template secara keseluruhan, anda harus tandakan /aktifkan Expand Widget Templates




* Masukkan kod berikut sebelum tag </head> atau tepat sesudah kod
} ]]></b:skin>seperti ini:
<style>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
span.fullpost {display:inline;}
<b:else/>
span.fullpost {display:none;}
</b:if>
</style>

Seterusnya supaya posting terpotong, cari kod <p><data:post.body/></p> dalam template anda dan tambahkan kod berikut tepat dibawahnya:

<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'>
<a expr:href='data:post.url'> Read More..</a>
</b:if>

supaya terpotong, setiap kali anda posting, klik pada bahagian teks pada posting dimana anda ingin tulisan Read More.. muncul, dan taip<span class="fullpost">baki posting sampai penghujung dan taip </span>.

Untuk menambahkan kod ini, ketika posting anda mestilah dalam mod Edit HTML bukan Compose

posting







dan paparan teks seperti ini:

letak read more





*Perkataan read more ini boleh kita ubah menjadi perkataan lain hanya edit  perkataan read more pada kod tadi

Post a Comment

43 Comments:

kasihkuamiera said...
Teknik Buat Blog

xphm sngt la

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@kasihkuamiera

terima kasih atas maklum balas,saya telah edit kembali beberapa bahagian posting ini agar lebih mudah difahami.

old_trafford said...
Teknik Buat Blog

x boleh buat pun..

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@old_trafford

selain dari cara ini.ada beberapa cara membuat read more,menggunakan jump break dan seperti ada pada blog ini mempunyai humbnail.Semuanya bergantung kepada template blog yg digunakan.

mohammka7476 said...
Teknik Buat Blog

ok gak tapi pening skit la kalau nak ubah reaad more yg dulu dgn yg ni

sophietarmizi said...
Teknik Buat Blog

@yahaya

boleh tak sertakan gambaran sekali.. mungkin lebih paham sikit

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@sophietarmizi

cara membuat read more ini ada banyak cara.Kena cuba satu -satu sebab tak semua template sama kodnya.Kalau tak silap saya ada empat cara buat read more.

sophietarmizi said...
Teknik Buat Blog

@yahaya

Boleh berikan tunjukajar tak?
Sekian.

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@sophietarmizisaya akan buat sedikit perubahan pada entri ini nanti

yahaya said...
Teknik Buat Blog

saya dah tambahkan imej pada posting agar lebih jelas.Cara diatas hanya sesuai untuk template dari blogger.Yemplate yang lain mungkin.membuat read more kena cuba satu persatu kerana ada berbagai cara dan hanya sesuai pada tempate tertentu

Faizal said...
Teknik Buat Blog

saya dah try,berjaya!simple je cuma kena cari kat mana nak paste code dgn betul.Setiap template mungkin tak sama lokasinya.Kena cari tempat yang spesifik.

Bob Zulkifli said...
Teknik Buat Blog

Alhamdulillah, berjaya! tak sangka, dengan sekali cuba sahaja, begitu mudah! Terima kasih, Yahaya! :)

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Bob Zulkifliterima kasih juga kerana berkunjung kesini

RiSha4ever said...
Teknik Buat Blog

hah.. xfaham.. xjadi pun... huhuhu

Taufiq Tiramisu said...
Teknik Buat Blog

salam..saya tak tahu kenapa dalam edit html sy, x ade code

post body

dan juga code

b:skin

kenapa ye?
harap boleh bantu sya..

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Taufiq Tiramisupada sesetengah template memang tak ada terutama template third party...kalau nak letak kod kena cari yg seakan akan.kalau template dari blogger memang byk kemudahan sebab boleh guna template designer.

Taufiq Tiramisu said...
Teknik Buat Blog

oh..terima kasih bro..:D

Taufiq Tiramisu said...
Teknik Buat Blog

saya tak faham pasal yang supaya terpotong setiap kali entri..
saya dah letak baki post yang saya nak hide di antara dua code tu..tapi link read more tetap berada kat bawah skali..macam mana ye? harap dapat pertolongan

WARDED OFF STRESS GAINED THE SUCCESS said...
Teknik Buat Blog

tank untuk tipnya yang sangat membantu.

WARDED OFF STRESS GAINED THE SUCCESS said...
Teknik Buat Blog

tank tuk tip yang sangat membantu bagi saya ,yang baru belajar blog

Hyda said...
Teknik Buat Blog

tak jadi la haida buat..tenkiu ye bg tutorial

macam-macam.com said...
Teknik Buat Blog

terima kasih,kerana berkongsi ilmu nie...

Mohamad Nizam Mat said...
Teknik Buat Blog

napa read more ada dbawah skali saya buat..??

Mohamad Nizam Mat said...
Teknik Buat Blog

macam mana nak buat ek.. hehe msih x paham..

savethisblog said...
Teknik Buat Blog

bro..aku x jumpe la kod2 tuu

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@savethisblogkena tick pada Expand Widget Templates dan cari
<data:post.body/>

w-p said...
Teknik Buat Blog

pelik lor...cane nk wat readmore berada bwah post...saya wat read more kt bwah read user's comment...:(
tlong la....

kutoOobambOo / ericoanaci said...
Teknik Buat Blog

buat sudah.. tq

Subarishiki said...
Teknik Buat Blog

yang ini masih agak sulit dimwngerti mas ~

Askar kecik said...
Teknik Buat Blog

saya dah buat tapi, kua ni: Your HTML cannot be accepted: Tag is not closed: SPAN

Kamal Azali said...
Teknik Buat Blog

x fhm lh...:(

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Kamal Azaliada 4 cara untuk masukkan read more pada posting..cara ini agak susah pada yg baru berjinak jinak dengan koding...:)

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Askar kecikkod yg terakhir tidak dimasukkan...</span>

™Den_fathan™ said...
Teknik Buat Blog

kk kasih tahu contoh pemotongan postingnya lah

AnikSungaiKut said...
Teknik Buat Blog

salam... takda cara ke nak buat senang cari kod... hahaha naik juling mata ni ha

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@AnikSungaiKutgunakan Ctrl+F untuk mudah cari kod...

Mia-Melati said...
Teknik Buat Blog

terima kasih kerana berkongsi ilmu......

Dhenis's Blog said...
Teknik Buat Blog

maksudnya seterusnya apah ?

yahaya said...
Teknik Buat Blog

@Dhenis's Blogselengkapnya...:)

Nuraimi Ayuni said...
Teknik Buat Blog

@kasihkuamiera

ieta said...
Teknik Buat Blog

Cuba buat tapi tak menjadi lagi. Tak tau mana silapnya saya letak kod2 tu... huhu...takpa, dah ngantuk, nak tidur dulu. Thanks, wassalam

ismail ali said...
Teknik Buat Blog



pun tak ada.

QueMuslimah said...
Teknik Buat Blog

dah cuba buat.. tapi xberjaya.. sy nak guna kat blog online business sy..

tqvm...