membuat "read more" pada posting

Membuat "read more" atau baca seterusnya pada blog

Caranya:

* Login ke blogger.com, klik pada Design  kemudian masuk ke Edit HTML

read more








* Untuk mengedit template secara keseluruhan, anda harus tandakan /aktifkan Expand Widget Templates




* Masukkan kod berikut sebelum tag </head> atau tepat sesudah kod
} ]]></b:skin>seperti ini:
<style>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
span.fullpost {display:inline;}
<b:else/>
span.fullpost {display:none;}
</b:if>
</style>

Seterusnya supaya posting terpotong, cari kod <p><data:post.body/></p> dalam template anda dan tambahkan kod berikut tepat dibawahnya:

<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'>
<a expr:href='data:post.url'> Read More..</a>
</b:if>

supaya terpotong, setiap kali anda posting, klik pada bahagian teks pada posting dimana anda ingin tulisan Read More.. muncul, dan taip<span class="fullpost">baki posting sampai penghujung dan taip </span>.

Untuk menambahkan kod ini, ketika posting anda mestilah dalam mod Edit HTML bukan Compose

posting







dan paparan teks seperti ini:

letak read more





*Perkataan read more ini boleh kita ubah menjadi perkataan lain hanya edit  perkataan read more pada kod tadi

Catat Ulasan

41 Comments:

kasihkuamiera berkata...
terima kasih atas kunjungan

xphm sngt la

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@kasihkuamiera

terima kasih atas maklum balas,saya telah edit kembali beberapa bahagian posting ini agar lebih mudah difahami.

old_trafford berkata...
terima kasih atas kunjungan

x boleh buat pun..

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@old_trafford

selain dari cara ini.ada beberapa cara membuat read more,menggunakan jump break dan seperti ada pada blog ini mempunyai humbnail.Semuanya bergantung kepada template blog yg digunakan.

mohammka7476 berkata...
terima kasih atas kunjungan

ok gak tapi pening skit la kalau nak ubah reaad more yg dulu dgn yg ni

sophietarmizi berkata...
terima kasih atas kunjungan

@yahaya

boleh tak sertakan gambaran sekali.. mungkin lebih paham sikit

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@sophietarmizi

cara membuat read more ini ada banyak cara.Kena cuba satu -satu sebab tak semua template sama kodnya.Kalau tak silap saya ada empat cara buat read more.

sophietarmizi berkata...
terima kasih atas kunjungan

@yahaya

Boleh berikan tunjukajar tak?
Sekian.

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@sophietarmizisaya akan buat sedikit perubahan pada entri ini nanti

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

saya dah tambahkan imej pada posting agar lebih jelas.Cara diatas hanya sesuai untuk template dari blogger.Yemplate yang lain mungkin.membuat read more kena cuba satu persatu kerana ada berbagai cara dan hanya sesuai pada tempate tertentu

Faizal berkata...
terima kasih atas kunjungan

saya dah try,berjaya!simple je cuma kena cari kat mana nak paste code dgn betul.Setiap template mungkin tak sama lokasinya.Kena cari tempat yang spesifik.

Bob Zulkifli berkata...
terima kasih atas kunjungan

Alhamdulillah, berjaya! tak sangka, dengan sekali cuba sahaja, begitu mudah! Terima kasih, Yahaya! :)

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Bob Zulkifliterima kasih juga kerana berkunjung kesini

RiSha4ever berkata...
terima kasih atas kunjungan

hah.. xfaham.. xjadi pun... huhuhu

Taufiq Tiramisu berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam..saya tak tahu kenapa dalam edit html sy, x ade code

post body

dan juga code

b:skin

kenapa ye?
harap boleh bantu sya..

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Taufiq Tiramisupada sesetengah template memang tak ada terutama template third party...kalau nak letak kod kena cari yg seakan akan.kalau template dari blogger memang byk kemudahan sebab boleh guna template designer.

Taufiq Tiramisu berkata...
terima kasih atas kunjungan

oh..terima kasih bro..:D

Taufiq Tiramisu berkata...
terima kasih atas kunjungan

saya tak faham pasal yang supaya terpotong setiap kali entri..
saya dah letak baki post yang saya nak hide di antara dua code tu..tapi link read more tetap berada kat bawah skali..macam mana ye? harap dapat pertolongan

WARDED OFF STRESS GAINED THE SUCCESS berkata...
terima kasih atas kunjungan

tank untuk tipnya yang sangat membantu.

WARDED OFF STRESS GAINED THE SUCCESS berkata...
terima kasih atas kunjungan

tank tuk tip yang sangat membantu bagi saya ,yang baru belajar blog

Hyda berkata...
terima kasih atas kunjungan

tak jadi la haida buat..tenkiu ye bg tutorial

macam-macam.com berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih,kerana berkongsi ilmu nie...

Mohamad Nizam Mat berkata...
terima kasih atas kunjungan

napa read more ada dbawah skali saya buat..??

Mohamad Nizam Mat berkata...
terima kasih atas kunjungan

macam mana nak buat ek.. hehe msih x paham..

savethisblog berkata...
terima kasih atas kunjungan

bro..aku x jumpe la kod2 tuu

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@savethisblogkena tick pada Expand Widget Templates dan cari
<data:post.body/>

w-p berkata...
terima kasih atas kunjungan

pelik lor...cane nk wat readmore berada bwah post...saya wat read more kt bwah read user's comment...:(
tlong la....

kutoOobambOo / ericoanaci berkata...
terima kasih atas kunjungan

buat sudah.. tq

Subarishiki berkata...
terima kasih atas kunjungan

yang ini masih agak sulit dimwngerti mas ~

Askar kecik berkata...
terima kasih atas kunjungan

saya dah buat tapi, kua ni: Your HTML cannot be accepted: Tag is not closed: SPAN

Kamal Azali berkata...
terima kasih atas kunjungan

x fhm lh...:(

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Kamal Azaliada 4 cara untuk masukkan read more pada posting..cara ini agak susah pada yg baru berjinak jinak dengan koding...:)

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Askar kecikkod yg terakhir tidak dimasukkan...</span>

™Den_fathan™ berkata...
terima kasih atas kunjungan

kk kasih tahu contoh pemotongan postingnya lah

AnikSungaiKut berkata...
terima kasih atas kunjungan

salam... takda cara ke nak buat senang cari kod... hahaha naik juling mata ni ha

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@AnikSungaiKutgunakan Ctrl+F untuk mudah cari kod...

Mia-Melati berkata...
terima kasih atas kunjungan

terima kasih kerana berkongsi ilmu......

Dhenis's Blog berkata...
terima kasih atas kunjungan

maksudnya seterusnya apah ?

yahaya berkata...
terima kasih atas kunjungan

@Dhenis's Blogselengkapnya...:)

Nuraimi Ayuni berkata...
terima kasih atas kunjungan

@kasihkuamiera

ieta berkata...
terima kasih atas kunjungan

Cuba buat tapi tak menjadi lagi. Tak tau mana silapnya saya letak kod2 tu... huhu...takpa, dah ngantuk, nak tidur dulu. Thanks, wassalam